IEB-style Grade 12 Mathematics Paper 1: Practice Set 2 memo
Question 1
1.1 [3]
[1]
[1]
or
[1]Answer:
or
1.2 [4]
[2]
[1]
or
[1]Answer:
or
1.3 [3]
[1]
[1]
or
[1]Answer:
or
1.4 [2]
[1]
[1]
Answer:
Question 2
2.1 [3]
, ,
[1][1]
[1]
Answer:
820
2.2.1 [3]
Second difference 2,
[1];
[1][1]
Answer:
2.2.2 [2]
[1]
, so
[1]Answer:
2.3 [3]
Write forwards and backwards
[1]Add: each of the pairs is
[1][1]
Answer:
Proof
Question 3
3.1 [3]
,
[1][1]
[1]
Answer:
, ,
3.2 [2]
[1]
[1]
Answer:
3.3 [2]
Through :
[1][1]
Answer:
3.4 [3]
[1]
This needs and
[1][1]
Answer:
3.5 [2]
Replace with
[1][1]
Answer:
Question 4
4.1 [5]
Definition
[1][1]
[1]
[1]
[1]
Answer:
4.2 [4]
[2]
[1]
[1]
Answer:
4.3.1 [2]
[1]
m/s
[1]Answer:
15 m/s
4.3.2 [3]
( is the kick)
[1][1]
m/s (25 m/s downwards)
[1]Answer:
m/s
Question 5
5.1 [1]
[1]
Answer:
5.2 [1]
Domain:
[1]Answer:
5.3 [3]
[1]
[1]
[1]
Answer:
5.4 [4]
[1]
[1]
or
[1]is outside the domain, so
[1]Answer:
5.5 [2]
[1]
and :
[1]Answer:
Question 6
6.1 [3]
[1]
[1]
[1]
Answer:
6.2 [3]
[1]
or
[1][1]
Answer:
6.3 [3]
[1]
[1]
touches the -axis at one point
[1]Answer:
; , so touches the -axis once
6.4 [3]
The line must cut the parabola on both sides of the -axis
[1]It must lie below the -intercept,
[1][1]
Answer:
Question 7
7.1 [4]
and
[1][1]
[1]
Equal, so independent
[1]Answer:
Independent
7.2 [4]
[1]
[1]
[1]
[1]
Answer:
7.3.1 [1]
[1]
Answer:
5 040
7.3.2 [3]
Treat the three as one block: 5 units
[1][1]
[1]
Answer:
720
7.3.3 [2]
[1]
[1]
Answer:
Question 8
8.1 [3]
[1]
[1]
[1]
Answer:
11,49% p.a. compounded quarterly
8.2 [5]
New oven:
[1]Old oven:
[1]Target
[1][1]
R5 158,56
[1]Answer:
R5 158,56 per month
8.3 [4]
[1]
[1]
[1]
153 full withdrawals
[1]Answer:
153 full withdrawals ()
8.4 [3]
[1]
Balance
[1]R116 504,66
[1]Answer:
R116 504,66
Question 9
9.1 [4]
[1]
[1]
[1]
[1]
Answer:
and
9.2 [2]
[1]
[1]
Answer:
9.3 [3]
[1]
[1]
[1]
Answer:
9.4 [3]
Increasing:
[1][1]
or
[1]Answer:
Increasing for ; for or
9.5 [3]
Exactly two -intercepts when one turning point lies on the -axis
[1]Maximum :
[1]Minimum :
[1]Answer:
or
Question 10
10.1 [5]
Let :
[1][1]
or
[1][1]
or
[1]Answer:
, , or
10.2 [4]
Let :
[1][1]
[1]
[1]
Answer:
or
10.3 [4]
[1]
[1]
for all real , so the roots are real
[1]When is rational, , and are rational and is rational, so the roots are rational
[1]Answer:
, so the roots are real; is rational when is rational, so the roots are rational (they are and )
Question 11
11.1 [4]
[1]
[1]
[1]
[1]
Answer:
24 terms
11.2 [6]
and
[1][1]
[1]
[1]
,
[1]or ,
[1]Answer:
, or ,
11.3 [4]
[1]
[1]
[1]
12 terms
[1]Answer:
12 terms ()
Question 12
12.1 [7]
[1]
[1]
[1]
[1]
cm
[1], so a minimum
[1]cm²
[1]Answer:
cm; cm²