IEB-style Grade 12 Mathematics Paper 2: Practice Set 2 memo
Question 1
1.1 [2]
4 ; 15 ; 35
[1]50 ; 57 ; 60
[1]Answer:
4 ; 15 ; 35 ; 50 ; 57 ; 60
1.2 [4]
Start at
[1]Points at upper boundaries: , ,
[1], ,
[1]Smooth curve, labelled axes
[1]Answer:
Ogive
1.3 [2]
Read at cumulative frequency 30
[1]Median minutes (accept 28 to 29,5)
[1]Answer:
About 28,75 minutes
1.4 [3]
Midpoints 17,5 ; 22,5 ; 27,5 ; 32,5 ; 37,5 ; 42,5
[1][1]
minutes
[1]Answer:
About 29,08 minutes
1.5 [2]
runners
[1][1]
Answer:
About 16,7%
Question 2
2.1 [5]
Construction: diameter through the point of contact; join to the other end of the chord
[1]tan radius gives
[1]in semi-circle gives
[1]Both angles equal minus the same angle
[1]s in the same seg complete the proof
[1]Answer:
Proof
2.2 [2]
( in semi-circle)
[1](sum of s in )
[1]Answer:
and
2.3 [2]
(tan chord theorem)
[1][1]
Answer:
25°
2.4 [3]
is an exterior angle of
[1](ext of )
[1][1]
Answer:
40°
2.5 [2]
(, radii; s opp equal sides)
[1](tan radius)
[1]Answer:
and
Question 3
3.1 [3]
[1]
[1]
[1]
Answer:
3.2 [2]
[1]
Very strong negative correlation
[1]Answer:
; very strong negative
3.3 [2]
Each extra year of age
[1]is linked to a drop in price of about R23 050
[1]Answer:
About R23 050 less per year
Question 4
4.1 [3]
[1]
[1]
The diagonals bisect each other, so is a parallelogram
[1]Answer:
Diagonals share midpoint
4.2 [3]
[1]
[1]
A parallelogram with adjacent sides equal is a rhombus
[1]Answer:
, so
4.3 [3]
[1]
[1]
Product , so ; a rhombus with a right angle is a square
[1]Answer:
4.4 [2]
Area
[1]square units
[1]Answer:
52 square units
4.5 [2]
[1]
[1]
Answer:
About 33,69°
4.6 [3]
, so the inclination of is
[1]Angle between the lines , so the acute angle is
[1]The diagonals of a square bisect its angles
[1]Answer:
45°
4.7 [3]
The centre is where the diagonals meet:
[1][1]
[1]
Answer:
4.8 [3]
[1]
[1]
[1]
Answer:
Question 5
5.1 [4]
common
[1][1]
(sum of s in )
[1](equiangular s)
[1]Answer:
Proof
5.2 [3]
(both equiangular to )
[1][1]
[1]
Answer:
Proof
5.3 [4]
[1]
cm
[1][1]
cm
[1]Answer:
cm, cm
5.4 [4]
Area cm²
[1]Also area
[1][1]
cm
[1]Answer:
7,2 cm
Question 6
6.1 [1]
[1]
Answer:
25 = 25
6.2 [4]
[1]
[1]
[1]
[1]
Answer:
6.3 [3]
[1]
[1]
[1]
Answer:
,
6.4 [3]
(tan radius)
[1]Area
[1]square units
[1]Answer:
12,5 square units
Question 7
7.1 [3]
[1]
[1]
At :
[1]Answer:
;
7.2 [6]
[1]
[1]
[1]
:
[1]or
[1]:
[1]Answer:
, or
7.3 [5]
[1]
[1]
[1]
Undefined when or (where is 0 or undefined)
[1]For example , or
[1]Answer:
Proof; undefined at , ,
Question 8
8.1 [3]
[2]
m
[1]Answer:
About 89,30 m
8.2 [3]
, so
[1][1]
is opposite a shorter side, so it must be acute; using the sine rule for would be ambiguous
[1]Answer:
,
8.3 [3]
Area
[2]m²
[1]Answer:
About 3 790,04 m²
8.4 [3]
Area
[1][1]
m
[1]Answer:
About 84,88 m
8.5 [6]
(a)
[1][1]
[1]
or
[1](b)
[1]so the obtuse angle also leaves a positive third angle
[1]Answer:
or
Question 9
9.1 [6]
[1]
[1]
[1]
[1]
[1]
[1]
Answer:
9.2 [4]
[1]
[1]
[1]
[1]
Answer:
9.3 [6]
(a)
[1][1]
[1]
(b) (quadrant 3)
[1][1]
[1]
Answer:
(a) (b)
Question 10
10.1 [5]
(alt s; )
[2]is subtended by chord and by chord
[1]Equal angles at the circumference stand on equal chords
[1][1]
Answer:
Proof
10.2 [8]
(a) (midpt theorem)
[1]cm
[1](b) (midpt theorem), so in , through the midpoint
[1]is the midpoint of and
[1], so cm
[1]cm
[1](c)
[1][1]
Answer:
(a) 9 cm (b) cm, cm (c)
Question 11
11.1 [7]
[1]
[2]
Two points: :
[1][1]
Critical values
[1][1]
Answer: